Μετά από την πολύωρη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι υπουργοί Κικίλιας και Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν τις τελικές αποφάσεις για την χαλάρωση του lockdown.


Μετά από καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών, άρχισε η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνουν τα νέα μέτρα χαλάρωσης του lockdown που αποφάσισαν οι ειδικοί και ενέκρινε η κυβέρνηση.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Κικίλιας ο οποίος ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για τον αγώνα που δίνουν στα νοσοκομεία και την ίδια ώρα συνέστησε την προσοχή των πολιτών τις επόμενες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ την πίεση που υφίσταται.

“Σας ζητώ, ό,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν πάτε, όπου κι αν κινηθείτε, αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό” είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Θριάσιο νοσοκομείο από τις 7 Απριλίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid και έτσι η εφημερία του Θριασίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι προστίθενται 51 ΜΕΘ στο ΕΣΥ: Οι 16 εξ αυτών θα είναι στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, οι 5 στον Ευαγγελισμό, άλλες 5 θα υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς και 10 στο Κωνσταντοπούλειο. Οι υπόλοιπες 4 κλίνες που αφορούν την Β ΥΠΕ θα λειτουργούν στο Αττικόν.

Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65 -69 και στόχος είναι εντός του Απριλίου να γίνουν 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Τέλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις και λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι αγορές θα γίνονται μία φορά την ημέρα, με αποστολή μηνύματος στο 13032 και μέγιστη διάρκεια τις τρεις ώρες.

“Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση” εξήγησε.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο υφυπουργός είπε ότι το άνοιγμά τους αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο το άνοιγμα τουλάχιστων κάποιων τάξεων των σχολείων στις 12 Απριλίου με self test.

Μετακινήσεις εκτός Δήμου μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις για ατομική άθληση θα επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε υπαίθριο χώρο με έως τρία άτομα ή μία οικογένεια. Αυτό σημαίνει, ότι η χρήση του κωδικού 6 τις καθημερινές θα επιτρέπεται χωρίς την χρήση οχήματος. Το μέτρο τίθεται πιλοτικά σε εφαρμογή από το ερχομενο Σάββατο, 3 Απριλίου, με τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εικόνες συνωστισμού, το μέτρο θα αρθεί.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *