Σημαντική αύξηση στην αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης κατά το χρονικό διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown διαπιστώνει με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η ΜΚΟ Κλίμακα.


«Υπάρχει αισθητή αύξηση, του αριθμού κλήσεων στην Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 της ΜΚΟ Κλίμακα. Στο 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, το 2020, απαντήθηκαν 24.883 κλήσεις» εξηγεί ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής της Κλίμακα και του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των καλούντων ήταν γυναίκες και οι ηλικιακές ομάδες από τις οποίες λήφθηκαν οι περισσότερες κλήσεις ήταν από ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας –50 έως 59 ετών– ενώ ακολουθούν μικρότερες ηλικίες 20 έως 29 ετών.«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της τρέχουσας κατάστασης και εξαιτίας πληθώρας παραπομπών καλούντων από διάφορες πηγές, πολλές φορές το αίτημα των καλούντων δεν εντάσσεται στο φάσμα της αυτοκτονικότητας» διευκρινίζει ο κ. Κατσαδώρος.

Ωστόσο, αυτό το οποίο μας είναι εν μέρει γνωστό είναι οι συναισθηματικές αντιδράσεις πολλών συνανθρώπων μας οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και οι πολιτικές γύρω από αυτήν. Γνωρίζουμε πως ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, μπορούν να κινητοποιήσουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών»Ο κ. Κατσαδώρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με γνώμονα την ψυχική υγεία εν μέσω πανδημίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προστασία των πιο ευάλωτων στους άξονες όχι μόνο της πολιτικής της υγείας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής της εργασιακής.

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας καλείται, παράλληλα, να υποστηρίξει επιστημονικά επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι αντίστοιχα, δεδομένων των συνθηκών, καλούνται να ανταποκριθούν σε ίσως όχι τόσο οικείες γι’ αυτούς/ες καταστάσεις.

«Πρέπει να γίνει μία ιδιαίτερη αναφορά στους συγγενείς και οικείους των περισσότερων από 7.000 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η διαδικασία του πένθους επιβαρύνεται από την αδυναμία αποχαιρετισμού του νεκρού. Αυτοί/ες οι “επιζώντες/ώσες”, που εκτιμάται ότι είναι πλέον των 25.000 ατόμων, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει αυτή η ανάγκη, να λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη προκειμένου να διαχειριστούν την πρόκληση αυτού του θρήνου και της διαδικασίας πένθους»

Η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα με πολλαπλές αιτίες και για αυτό τον λόγο κρίνεται αναγκαία η αποφυγή οποιασδήποτε συσχέτισης της αυτοκτονίας αποκλειστικά με την πανδημία. Οποιαδήποτε αναφορά σε άμεση σύνδεση της πανδημίας με την αυτοκτονία θα μπορούσε να θεωρηθεί εσφαλμένη και να απλοποιήσει υπερβολικά ένα τέτοιο πολυδιάστατο ζήτημα» καταλήγει ο κ. Κατσαδώρος.

Αυξήθηκε η αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης από ψυχολόγους ακόμα και διαδικτυακά

Την αξιόλογη αύξηση που καταγράφεται στην αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης από ψυχολόγους εν μέσω lockdown, ακόμα και με εξ’ αποστάσεως συνεδρίες, επισημαίνειη ψυχολόγοςΕιρήνη Πική.

H πανδημία «εκτόξευσε» τα επίπεδα άγχους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης ιδιαίτερα μέσω του διαδικτύου.Τον Απρίλιο του 2020 δημόσια έρευνα στην Ελλάδα για τις ψυχολογικές αντιδράσεις απέναντι στην πανδημία, κατέγραψε ότι αρκετοί συμμετέχοντες παρουσίαζαν υψηλό φόβο (36%), συμπτώματα κατάθλιψης (23%) και σοβαρό άγχος (77%). «Υποθέτω ότι τα δεδομένα θα έχουν επιδεινωθεί από τότε και ελπίζω ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό από όσους υπέφεραν θα αναζήτησαν βοήθεια ειδικού. Όπως προκύπτει και από σχετικές έρευνες, η καραντίνα και οι περιορισμοί ενέτειναν τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα

Σε κάθε περίπτωση το «σημείο κλειδί» βρίσκεται και στην ανάγκη για αλληλεγγύη από όσους μπορούν να προσφέρουν προς όσους το χρειάζονται, καθώς οι ήρωες της εποχής μας είναι παντού γύρω μας και αξίζει να αναγνωριστούν, να εκτιμηθούν και να ενισχυθούν, καταλήγει η κυρία Πική.

ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/now/greece/lockdown-ektoxeythikan-ta-epipeda-aghoys-stin-ellada-olo-kai-perissoteroi-anazitoyn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *