Το κόλπο Βορίδη μετά τη γκάφα Τζάκρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης προανήγγειλε την κατάθεση νόμου για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών. Αν και η σημερινή ρύθμιση προβλέπει όρους και προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων, όροι και προϋποθέσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει έτοιμος να φέρει σχέδιο νόμου που θα αίρει αυτούς τους περιορισμούς.

Τι έχει συμβεί; Ο υπουργός Εσωτερικών “εκμεταλεύεται” μια δήλωση της αρμοδίας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, που δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς και ότι όχι μόνο θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η κ. Τζάκρη είχε πάρει έγκριση να κάνει αυτές τις δηλώσεις και αν συμφωνεί η ηγεσία του κόμματός της με αυτή τη ρύθμιση ή όχι. Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αγνοούσε τις δηλώσεις Τζάκρη και να πιάστηκε στον ύπνο, δεσμευμένη τώρα από τις δηλώσεις της αρμοδίας τομεάρχη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι “άδικοι” και “υποτιμητικοί” και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Θεοδώρα Τζάκρη: Αυτό είναι ο πιο μεγάλος μύθος που κατασκεύασε, ποτέ, το επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που “άνοιξε”, μετά από δεκαετίες, το 2018, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Ξεκινήσαμε δημόσια διαβούλευση, συντάξαμε τον νόμο ο οποίος προέβλεπε την καθολική συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού και, μάλιστα, την εκλογή 15 βουλευτών Επικρατείας από τους Ελληνες της Διασποράς, αντί 3 βουλευτών Επικρατείας που θα εκλεγούν με τον ισχύοντα νόμο. Η σημερινή κυβέρνηση “κούρεψε” αυτές τις μεταρρυθμίσεις και περιόρισε το δικαίωμα ψήφου γιατί αυτή είναι που φοβάται την κρίση των Ελλήνων της Διασποράς. Φοβάται τη γνώση τους, φοβάται τις αλήθειες που μαθαίνουν από συγγενείς και φίλους, φοβάται την παγκόσμια επίγνωση της ανικανότητάς της να διαχειριστεί την πανδημία, την διαφθορά, την διάλυση της μεσαίας τάξης και την εκτίναξη της ανεργίας. Φοβάται την αποκάλυψη των ψεμάτων που είπε για το Μακεδονικό, καθώς η γειτονική μας χώρα χωρίς την Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν σήμερα αλβανικό έδαφος και τουρκική στρατιωτική βάση. Ολα γίνονται γνωστά μέσω internet και social media. Αυτή είναι η παράταξη που πτώχευσε τη χώρα, αυτή είναι η παράταξη που έδιωξε πάνω από 500.000 Ελληνες από την πατρίδα μέσα σε πέντε χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την πλήρη επανασύνδεση όλων των Ελλήνων χωρίς περιορισμούς και το απέδειξε στη Βουλή. Το αποδεικνύει και με το πρόγραμμα “Μία Ελλάδα”, του οποίου έχω την ευθύνη ως αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί ένα πλατύ προσκλητήριο συμμετοχής των προοδευτικών Ελλήνων της Διασποράς στις προσεχείς εκλογές, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/politiki/article/boridis-gia-psifo-apodimon-katargoume-me-nomo-tous-periorismous-meta-tis-diloseis-tzakri/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *