Πως απαντούν οι εταιρείες στους φόβους των κτηνοτρόφων
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα πάρκα στον Θεσσαλικό κάμπο, προκαλώντας διλήμματα για την ωφελιμότητα τους, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική οικονομία.
Από τη μία, κάποιοι μιλούν για φιλική προς το περιβάλλον ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, από την άλλη, περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για άναρχη τοποθέτηση που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του τοπίου, ενώ οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγωνία τους για τη μείωση των βοσκότοπων.
Οι ιδιοκτήτες γης υπερασπίζονται τέτοιες επενδύσεις, αφού θεωρούν ότι θα αυξηθεί η αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων τους, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανάστατοι καθώς η αλόγιστη αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων υπονομεύει την πανίδα και τη χλωρίδα της θεσσαλικής υπαίθρου.
Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις των εταιρειών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ο νόμος προβλέπει ότι το ποσοστό της επένδυσης σε μια περιφερειακή ενότητα δεν πρέπει να ξεπερνά σε έκταση το 1% της παραγωγικής γης και αρμόδιος να το ελέγξει είναι ο ΑΔΜΗΕ.
Στη Λάρισα και στα 2,5 εκατ. στρέμματα γης δύναται να αναπτυχθούν Φ/Β σε περίπου 25.000 στρέμματα. Την τελική άδεια τη δίνει η Αποκεντρωμένη Υπηρεσία, ενώ οι εισηγήσεις της περιφέρειας έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας εισηγήθηκε αρνητικά για τη ΜΠΕ Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 ΜW στην κοινότητα Δαμασίου Τυρνάβου σε μία έκταση 60 στρεμμάτων. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός εξήγησε ‘ότι η περιφερειακή αρχή εισηγείται αρνητικά, καθώς είναι αποδεκτό ότι οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται τους βοσκότοπους. Πόσο μάλλον τώρα που συντάσσονται τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα οποία και θα καθορίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις με βάση τις οποίες θα δίνονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους.
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι διευκρινίζουν ότι δεν είναι κατά της πράσινης ενέργειας αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε εκτάσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και δεν θα αλλάζουν την αρχιτεκτονική του τοπίου.