Ταχύτερα αυξάνεται η ζήτηση από την παραγωγή βάμβακος
Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για βαμβάκι, η οποία θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής, καταγράφουν οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ενόψει της ερχόμενης εμπορικής σεζόν.
Τις εκτιμήσεις αναλύει στην ypaithros.gr ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης, γεωπόνος ΑΠΘ, διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Birmingham της Αγγλίας και πρώην Β’ Ακόλουθος Γεωργικών Υποθέσεων του γραφείου του USDA στην Αθήνα. Όπως εξηγεί, η παγκόσμια ζήτηση βαμβακιού την περίοδο 2020/2021 αναμένεται τελικά να φτάσει τις 117,2 εκατ. μπάλες, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά την πτώση σχεδόν 15% το 2019/2020.
Αύξηση της ζήτησης προβλέπεται για όλες τις μεγάλες καταναλωτικές χώρες, με την Κίνα και την Ινδία να απορροφούν σχεδόν 11 εκατ. μπάλες εκ του συνόλου των 14,6 εκατ. της παγκόσμιας αύξησης.
Μετά από τις δύο αυτές χώρες, το Πακιστάν και η Τουρκία αναμένεται να εκδηλώσουν την πιο σημαντική αύξηση της ζήτησης στην περίοδο 2020/2021. Η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού στη νέα περίοδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7%.
Ο δείκτης Cotlook A Index προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7 σεντς με μέσο όρο τα 90 σεντς/λίμπρα, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται. Στις ΗΠΑ, η συνολική παραγωγή την περίοδο 2020/2021 αναμένεται να αυξηθεί στις 17,5 εκατ. μπάλες, η εκκοκκιστική δραστηριότητα για την περίοδο 2021/2022 αναμένεται ελαφρώς αυξημένη, ενώ οι εξαγωγές στα ίδια επίπεδα με εκείνα της περιόδου 2020/2021. Τα τελικά αποθέματα προβάλλονται χαμηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Μείωση ενόψει για την Ελλάδα
Στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του USDA για τη σεζόν 2020/2021, η παραγωγή εκτιμάται στις 1,4 εκατ. μπάλες, μειωμένη κατά 16,4% από την προηγούμενη σεζόν, λόγω της μείωσης των εκτάσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει φέτος οι εκτάσεις να διαμορφωθούν στην Ελλάδα στα 2,6 εκατ. στρέμματα (2,85 εκατ. στρέμματα ήταν το 2019), ακριβέστερη εκτίμηση όμως θα υπάρχει, όπως σημειώνει, με τη λήξη της σποράς.
Η Τουρκία ήταν ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών για τη σεζόν 2019/2020, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 52% του συνόλου και ακολούθησαν η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Κίνα, το Βιετνάμ.
Η ευκαιρία της χώρας μας
«Η παραγωγή βαμβακιού στην ΕΕ μπορεί να γίνει πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια, αν βοηθήσουν οι πολιτικές και ληφθούν υπόψη οι παγκόσμιες εξελίξεις. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί στη γαλλόφωνη Δυτική Αφρική (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού κ.λπ.) στρέφονται σε πιο επικερδείς «διατροφικές» καλλιέργειες (π.χ. σουσάμι, καλαμπόκι), οπότε οι ευρωπαϊκές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη», σημειώνει ο κ. Σεκλιζιώτης.
«Εδώ προκύπτει θέμα για το ελληνικό βαμβάκι το οποίο ποιοτικά υπερέχει πολλών άλλων. Πιθανότατα η υπόθεση “Ελληνικό Βαμβάκι” να χρειαστεί να επανεξεταστεί στο σύνολό της και από την αρχή σε νέα βάση, ως προς την κατανομή στη χρήση της γης, τις πρακτικές γεωργίας ακριβείας, το κόστος των συντελεστών παραγωγής, την αρδευσιμότητα, την επεξεργασία του εκκοκκισμένου και κυρίως με ελληνοκεντρική διάθεση από πλευράς εκείνων που ασκούν αγροτική πολιτική», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: https://www.ypaithros.gr/