Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους αναφέρει το Bloomberg
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχετική λίστα με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 35% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση με το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 38,8% και το 20,1% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό που είναι επάνω από το μέσο όρο ΕΕ που φτάνει το 18,8%. Στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 5,7 εκατ. δόσεις των διαθέσιμων σκευασμάτων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 254 εκατ. δόσεις, ενώ κάθε μέρα χορηγούνται περίπου 3,6 εκατ. εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η ΕΕ μάλιστα φιγουράρει στην δεύτερη θέση της λίστας με τα περισσότερα εμβόλια ανά ημέρα , πίσω μόνο από την Κίνα στην οποία γίνονται 19 εκατ. εμβολιασμοί την ημέρα.
Το Bloomberg κάνει εκτενή αναφορά στην παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία ” κατά της πανδημίας που τη χαρακτηρίζει “τη μεγαλύτερη στην ιστορία”, αποκαλύπτοντας πως μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,98 δισεκατομμύρια δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων σε πολίτες 176 χωρών σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα εμβόλια που έχουν γίνει σε 215 χώρες ξεπερνούν τα 2 δισεκ., ενώ όπως επισημαίνει η δόση Νο 1 δισεκ. χορηγήθηκε σε πέντε μήνες από την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισης μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των καταγεγραμμένων εμβολιασμών.
Ποιο εμβόλιο είναι το πιο διαδεδομένο
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο σε όλο τον κόσμο: χορηγείται σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών και εδαφών όπου διενεργούνται εμβολιασμοί (τουλάχιστον 170 από 215). Ξεπερνά αυτό των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 97 χώρες και εδάφη), της Moderna (τουλάχιστον 46), της Sinopharm (τουλάχιστον 45), το Spoutnik V (τουλάχιστον 40) και το σκεύασμα της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 29).
Το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόδης χορηγείται εξίσου σε χώρες πλούσιες και φτωχές, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, του οποίου είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, των οποίων η συντήρηση είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες. Το ρωσικό εμβόλιο Spoutnik V και τα κινεζικά εμβόλια που ανέπτυξαν η Sinopharm και η Sinovac χορηγούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.