Έχετε συσσωρεύσει χρέη προς την εφορία, το ασφαλιστικό ταμείο ή την τράπεζα; Είναι υποθηκευμένη η πρώτη σας κατοικία; Η καινούργια «πολύ-ρύθμιση» -ο λεγόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών- που τέθηκε σε λειτουργία από χθες, επιτρέπει όχι μόνο να τακτοποιήσετε όλα τα χρέη σας σε έως και 35 χρόνια αλλά να λάβετε και κρατική ενίσχυση η οποία μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα επί μια ολόκληρη 5ετία προκειμένου να είστε συνεπείς στις πληρωμές σας.

Στην ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 10.000 ευρώ. Αν τα χρέη είναι «πράσινα» (δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά) τότε προϋπόθεση για ένταξη στην ρύθμιση είναι να έχουν μειωθεί τα ετήσια εισοδήματα κατά τουλάχιστον 20%. Κάτι που έχει συμβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το 2020 λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, αν τα χρέη έχουν κοκκινίσει, αρκεί η αίτηση για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής, δεν απαιτείται καν μείωση εισοδήματος.

Η ρύθμιση, αφού «εξετάσει» διάφορα κριτήρια (εισόδημα, οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, ηλικία, καταθέσεις, ακίνητα κ.α) θα «βγάλει» μια διάρκεια δόσης και ένα ύψος μηνιαίας καταβολής. Αν «κομμάτι» της ρύθμισης είναι και η διευθέτηση του χρέους για την κύρια κατοικία, τότε θα εξετάζεται αν ο οφειλέτης πληροί το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να λάβει και την κρατική αρωγή που φτάνει έως και τα 210 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας και τα εισοδήματα.

Πώς θα καθορίζεται αν κάποιος θα λαμβάνει ή όχι την ενίσχυση και ποιο θα είναι το ύψος αυτής; Ουσιαστικά, θα χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του επιδόματος στέγασης το οποίο ήδη δίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους. 

ΠΗΓΗ:www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *