Για την οριστική κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι το τέλος της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου 2023-2027 δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προαναγγέλωντας παράλληλα αλλαγή στο μοντέλο των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, με το χρηματοδοτικό βάρος να πέφτει πλέον στην κτηνοτροφία, τα ψυχανθή και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Η αναφορά σε πιο συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις επί του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ, έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουλίου στην Τρίπολη. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στάθηκε σε επτά τομές που θα συντελεστούν με το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο.

1) Σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων από το 2022, με στόχο την επίτευξη πλήρους εσωτερικής σύγκλισης (κατάργησης στο 100% των ιστορικών) πριν κλείσει η νέα περίοδος.

2) Από το 2023 ενεργοποιείται η αναδιανεμητική ενίσχυση με περιορισμό των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, καθώς το 30% των εκμεταλλεύσεων της χώρας καρπώνεται το 80% κονδυλίων της ΚΑΠ, όπως υποστήριξε.

3) Διατήρηση του ίδιου φακέλου συνδεδεμένων ενισχύσεων για το 2022 και επανασχεδιασμός της λίστας το 2023, με προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.

4) Ενισχύσεις σε νέους αγρότες πάνω από το 3% των άμεσων ενισχύσεων.

5) Χρηματοδοτική προτεραιότητα θα δοθεί και σε προγράμματα Βιολογικών.

6) Επίτευξη φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων με όχημα τις νέες πράσινες ενισχύσεις (eco-schemes)

7) Εκπαίδευση και κατάρτιση αγροτών με συμβουλευτική.

Πηγή – agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *