Ερώτηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο του Νομού Τρικάλων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Δελής, έχει ως εξής:
«Παρότι πέρασαν πάνω από τεσσεράμισι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μάρτη 2021 στη Θεσσαλία, πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο του Νομού Τρικάλων παραμένουν άλυτα. Συγκεκριμένα:
• Στο Ζάρκο
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και η επιτροπή αγώνα σεισμόπληκτων που έχουν συγκροτήσει, από τους μέχρι τώρα ελέγχους στα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, 18 σπίτια και 7 αποθήκες έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφιση τους, ούτε η απομάκρυνση των μπαζών από όσα υπέστησαν ζημιές.
Για το θέμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, πότε και ποιό ποσό θα δοθεί ως αποζημίωση και οι σεισμόπληκτοι ανησυχούν πως τελικά σε αυτούς θα μεταφερθεί η κρατική ευθύνη και το δυσβάστακτο κόστος για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπαζών.
Δεν έχουν επίσης καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, δεν έχουν γνώση κανενός σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος για το πόσο θα μείνουν στα κοντέινερ και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ούτε για το πότε και πόση αποζημίωση θα πάρουν, ενώ καλούνται να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού στα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, καθώς και δημοτικά τέλη, αφού μόνο τα ΑμεΑ έχουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών που χρήζουν επισκευή και για την απώλεια οικοσκευής και κανείς δεν πήρε ακόμα σχετική αποζημίωση.
Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης.
Αρκετοί μικροεπαγγελματίες του χωριού, έχασαν την επιχείρησή τους ή υπέστη μεγάλη καταστροφή από το σεισμό και έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα αυτούς τους μήνες, μιας και δεν δόθηκε καμία στήριξη από την κυβέρνηση σ’ αυτούς, όπως και σε αγροτοκτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιά από το σεισμό και ορισμένοι είχαν πάθει και προηγούμενα από τον ΙΑΝΟ και τότε πήραν ως αποζημίωση κάτω από το 50% της ζημιάς.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα στον καταυλισμό που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, οι σεισμόπληκτοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη μη τοποθέτηση σκέπαστρων για τη βροχή και τον ήλιο τώρα με τον καύσωνα. Στον καταυλισμό με τα κοντέινερ, δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, δεν υπάρχει γεννήτρια για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος για πλυσταριό με πλυντήρια για τις ανάγκες αυτών που διαμένουν, για μαγείρεμα, κλπ.
Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει καμία υγειονομική κάλυψη στη δομή.
• Στο χωριό Γριζάνο
Από τους 120 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, αυτό εγκρίθηκε και καταβλήθηκε τελικά στο 50% περίπου απ’ αυτούς.
Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευές, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε κανένα δικαιούχο.
Στα 6 κοντέινερ και στα 3 τροχόσπιτα που διαμένουν αντίστοιχες σεισμόπληκτες οικογένειες του Γριζάνου, δεν υπάρχουν σκέπαστρα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαμονή σ’ αυτά εξαιτίας του ήλιου ή της βροχής.
Στο χώρο που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, δεν υπάρχει κοινόχρηστη αίθουσα, ενώ δεν υπάρχει και σύνδεση με το ίντερνετ.
Ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι για το ποια σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα και ποια επισκευάσιμα, δεν έγινε έλεγχος για τις αποθήκες που αρκετές έχουν πρόβλημα, αλλά γενικότερα ο έλεγχος των κτισμάτων έχει σταματήσει.
Το δημοτικό σχολείο και ιδιαίτερα ο παιδικός σταθμός του Γριζάνου έχουν υποστεί φθορές που δεν έχουν επισκευασθεί.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
• Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους των παραπάνω χωριών και όλων των άλλων στη Θεσσαλία, προκειμένου να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες τους οι σεισμόπληκτοι.
• Να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, καταστήματα, αποθήκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.
• Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
• Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
• Να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
• Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και να απομακρυνθούν τα μπάζα με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.
• Να επισκευαστούν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές και να χτιστούν νέα κτίρια όπου χρειάζεται. Να παραχωρηθούν προκάτ για σχολικές αίθουσες ως προσωρινή λύση όπου χρειάζεται.
• Να παραχωρηθούν άμεσα με ευθύνη του κράτους κοντέινερ για κοινόχρηστη χρήση (πλυσταριό, μαγείρεμα, κλπ), σε κάθε καταυλισμό (Ζάρκο, Γριζάνο).
• Να εξασφαλισθεί δωρεάν παροχή ίντερνετ στους καταυλισμούς σεισμόπληκτων.
• Να φτιαχτούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ, ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν κάπως από τη ζέστη.
• Να ενισχυθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό και μέσα το ΚΥ Φαρκαδόνας, για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και την παρουσία κινητής μονάδας Υγείας στα σεισμόπληκτα χωριά ή σταθερού ιατρείου».
ΠΗΓΗ:www.trikalaenimerosi.gr