Κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι θρησκευτικές τελετές για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα προηγούμενα χρόνια, οι Λειτουργίες και οι παρακλήσεις συνοδεύονταν συνήθως και με πανηγύρια, τα οποία φέτος έχουν… εξαφανιστεί.
Ωστόσο, η γιορτή της Παναγίας συγκεντρώνει πάντα πολύ κόσμο σε μοναστήρια και ναούς που γιορτάζουν ή και σε άλλους που τελούνται ακολουθίες. Παρόλα αυτά, ούτε και ο φετινός Δεκαπενταύγουστος εξαιρείται από την υποχρεωτική τήρηση των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή του κορωνοϊού. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η εν ισχύ (και μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 3660/7.8.2021), η οποία αφορά όλες τις λειτουργίες, ιεροπραξίες, μυστήρια, κηδείες.

Τα ισχύοντα μέτρα
Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας είναι ένα άτομο ανά 15 τ/μ. επιφάνειας με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα και ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους προαύλιους χώρους η αναλογία πρέπει να είναι ένα άτομο ανά 100 μέτρα, επίσης με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα. Στον υπολογισμό της επιφάνειας δεν περιλαμβάνονται επιφάνειες άλλων όμορων κυρίων χώρων που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές, όπως. π.χ. χώροι σεμιναρίων, αναγνωστήρια, αίθουσες τελετών κλπ). Υπεύθυνοι για την εσωτερική διαμόρφωση των χώρων ώστε να είναι διακριτές οι θέσεις που μπορούν να καταλάβουν οι εισερχόμενοι κλπ. είναι οι θρησκευτικοί λειτουργοί.
Εξάλλου, στις εισόδους των ναών υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν δύο αντισηπτικά για χρήση των εισερχόμενων. Σημειώνεται ότι η χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών είναι υποχρεωτική για όλους τους εισερχόμενους εντός των ναών – μονών.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να γίνεται συχνός καθαρισμός και τοπική απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται ή χρησιμοποιούνται από πολλά πρόσωπα. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου των προσώπων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ είναι υποχρεωτικός ο φυσικός αερισμός των ναών καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης κλιματιστικών, ταυτόχρονα πρέπει να είναι εφαρμόζεται και ο φυσικός αερισμός.

Ωράριο λειτουργίας
Ο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανάρτηση σε ιστοσελίδα, ανακοίνωση κλπ) και να αναρτά σε εμφανές σημείο τις ώρες λειτουργίας του ναού, τις ώρες που είναι ανοικτός για κατ΄ ιδίαν προσευχή και για τον ανώτατο αριθμό ατόμων που πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός.
Στην ΚΥΑ, επαναλαμβάνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής μέσω της διενέργειας πομπής, εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας (λιτανείες), ενώ επαναλαμβάνεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια ιατρικού ελέγχου (τεστ) των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού. Η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική (διπλή μία ιατρική και μία υφασμάτινη ή μια Ν95). Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται ιερείς και ιεροψάλτες μόνο κατά την τέλεση των λατρευτικών καθηκόντων τους.

ΠΗΓΗ:www.trikalaidees.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *