Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να έχουν καθοριστεί, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Εξοικονομώ» που θα αφορά εγκατάσταση οπτικών ινών στα κτήρια.

Το ψηφιακό «Eξοικονομώ» περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στον άξονα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αφορά την συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα διατεθούν 162,8 εκατ. ευρώ για το νέο «Εξοικονομώ» και η επιδότηση θα είναι από 800 έως 1.000 ευρώ -όπως ανέφερε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης στο Συνέδριο CyberGreece 2021- για την εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών.

Όπως λέγεται, θα ωφεληθούν ιδιοκτήτες 120.000 κτηρίων μέσω του προγράμματος Fiber Readiness που σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει την μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις υψηλές ταχύτητες και η Ελλάδα να «ενταχθεί» στην «Κοινωνία των Gigabit», που έχει δρομολογεί η Ευρώπη.

Όπως προκύπτει από το Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή κουπονιού (voucher) και θα αφορά κτήρια σε περιοχές όπου υπάρχουν ή προγραμματίζεται να δημιουργηθούν υποδομές οπτικής ίνας (FTTP). Με το ποσό της επιδότησης αναμένεται να καλύπτεται το κόστος τόσο της κάθετης καλωδίωσης στο κτήριο όσο και της οριζόντιας καλωδίωσης στα διαμερίσματα που υπάρχουν σε κάθε όροφο.
Δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση του κτηρίου τους για να μπορέσουν να περάσουν σε συνδέσεις υψηλής χωρητικότητας. Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι τα περισσότερα κτήρια στη χώρα δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να περιλαμβάνεται η καλωδίωση οπτικών ινών.

Μάλιστα δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται σε ξεπερασμένες τεχνολογίες και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ανάπτυξης συνδέσεων FTTH, πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος, θα προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ουδέτερης παθητικής καλωδίωσης. Μέσω της απόφασης αυτής, θα καθορίζονται τα κοινά πρότυπα για την εν λόγω καλωδίωση και θα προσδιορίζονται οι διεπαφές και τα σημεία οριοθέτησης τέτοιων υποδομών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τους παρόχους που αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η εκτιμώμενη περίοδος εφαρμογής του προγράμματος είναι τέσσερα και πλέον έτη (58 μήνες) με το σύνολο των επιδοτήσεων να πρέπει να έχει δοθεί μέχρι το τέλος του 2025. Το εν λόγω πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ, κάνοντας μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μια σύνδεση VDSL.

Η προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τα δίκτυα του χαλκού έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους. Όπως μάλιστα επεσήμανε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του υπουργείου η χώρα θα πρέπει να προωθήσει όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση της αλλά και την αποχαλκοποίησή της. Για το λόγο αυτό μάλιστα το υπουργείο εξετάζει και την επέκταση του SFBB που τρέχει σήμερα και στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 70.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στα σπίτια.

ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *