Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Λιγότερο από ένας μήνας χωρίζει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, από την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων του 2021.

Το Δώρο οφείλει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.Πώς να το υπολογίσετε

Πλέον μάλιστα χάρις στην online εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και γρήγορα το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπουν στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ, να δηλώσουν αν είναι υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες, τις μικτές τους αποδοχές αλλά και αν προσελήφθησαν μετά την 1η Μαΐου ή σταμάτησαν να δουλεύουν πριν την 31/12.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού (για την περίπτωση εταιρείας κλπ), ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων

ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *