Μια δυναμική Τρικαλινή παρουσία, η Έλενα Χαλβατζά , υποψήφια της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ, άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποψήφια Δήμαρχος Φαρκαδόνας που πέρασε μια πολύ σοβαρή περιπέτεια με τον καρκίνο ανοίγει την καρδιά της στο Ιdeesmagazine. Γνωρίζοντας την καταλαβαίνεις ότι είναι άνθρωπος ευθύς, με ζεστή φωνή και πάθος για ότι κάνει.

Υπό το βάρος της απώλειας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, που με σθένος και δύναμη πέρασε την περιπέτεια του καρκίνου, θέλω να ξεκινήσουμε από την δική σας προσωπική περιπέτεια.

Ο άνθρωπος αντέχει περισσότερο απ΄ όσο μπορεί να  φανταστεί. Το πώς  βιώνει όμως κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει και πώς επεξεργάζεται την εμπειρία του, είναι ατομική του υπόθεση και δεν χωρούν συγκρίσεις. Παρόλ΄ αυτά όμως υπάρχουν άνθρωποι όπως η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά η οποία είχε μιλήσει δημόσια για τη μάχη της με τον καρκίνο λέγοντας «Δεν τελειώνει η ζωή. Πρέπει να συνεχίσεις να ζεις… και πολύ περισσότερο από πριν» οι οποίοι με τη στάση τους δίνουν δύναμη και αποτελούν στήριγμα και παράδειγμα  για το πως οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Η προσωπική μου ιστορία με τον καρκίνο, όχι διαφορετική από χιλιάδες άλλες ιστορίες γυναικών που έχουν νοσήσει ή νοσούν, είναι μια ιστορία μάχης με τον φόβο κυρίως, τον πόνο, την εξαθλίωση του σώματός μου, την αποδόμηση της εικόνας μου αλλά και με τρόπαια απ΄ αυτές τις μάχες, όπως η πεποίθηση ότι μετά απ΄ όλο αυτό η ζωή μου έγινε πιο ουσιαστική. Οι μικρές μάχες που όλοι δίνουμε στην καθημερινότητα έγιναν απλές ασκήσεις. Μπήκαν άλλες προτεραιότητες. Αξιολόγησα διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις, πέρασα απέναντι, ένιωσα ετοιμοπόλεμη  και πήρα μαζί μου μόνο ότι με κάνει χαρούμενη. Τον  καρκίνο ίσως δεν τον νίκησα τελειωτικά, τον φόβο όμως σίγουρα!

Ο άνθρωπος αντέχει περισσότερο απ΄ όσο μπορεί να  φανταστεί. Το πώς  βιώνει όμως κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει και πώς επεξεργάζεται την εμπειρία του, είναι ατομική του υπόθεση και δεν χωρούν συγκρίσεις.

Στις δύσκολες στιγμές ποια ήταν τα στηρίγματα σας;

Είμαι ένας ευλογημένος άνθρωπος γιατί είχα δίπλα μου από την πρώτη στιγμή την οικογένεια μου. Τον σύζυγο μου που η αλήθεια είναι ότι ήταν περισσότερο φοβισμένος από ΄μένα, αλλά δεν μου το εξέφρασε ποτέ και την αδερφή μου Καίτη που για ένα χρόνο προσάρμοσε τη ζωή της στο δικό μου πρόγραμμα και  δεν άφησε το χέρι μου στιγμή. Κυρίως, η πίστη  στο Θεό ήταν το στήριγμα  μου, έτσι κρατήθηκα δυνατή, το πέρασα πολύ αισιόδοξα. Ήξερα ότι είναι μια δοκιμασία για να εκτιμήσω το δώρο της ζωής και να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Ποιες είναι οι αλλαγές που έφερε αυτή η μεγάλη δοκιμασία στη ζωή σας;

Συνηθίζω να λέω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Δεν νιώθω ηρωίδα. Ο καρκίνος άφησε τα σημάδια του πάνω στο σώμα και την ψυχή μου. Μ΄ εξουθένωσε, μου πήρε πολλά και για πάντα αλλά συγχρόνως ήταν η αρχή μιας νέας ζωής γι΄ εμένα με περισσότερη κατανόηση, σεβασμό, ευγνωμοσύνη, υπομονή  και αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μου. Για όλους εκείνους που δίνουν τις καθημερινές τους μάχες για να σταθούν όρθιοι, που όσα εμπόδια και να βρίσκουν, υψώνουν το ανάστημά τους, παλεύουν και δεν τ΄ αφήνουν να τους υποτάξουν. Άλλαξε λοιπόν ο τρόπος που αλληλοεπιδρώ με τους ανθρώπους γύρω μου και βελτίωσα την ικανότητα μου να κρατώ τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις αναγνώστριες μας;

Ν΄ αγαπάνε τον εαυτό τους, να τον χαϊδεύουν, να τον  φροντίζουν χωρίς ενοχές. Ν΄ απαιτούν και να μένουν σε υγιείς σχέσεις όπου παίρνουν και δίνουν χαρά. Να μην παραμελούν τις προληπτικές τους εξετάσεις και να εστιάσουν στην κάθε μέρα της ζωής τους αναμένοντας καλές αλλά και δύσκολες μέρες. Και τότε σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες, να μην ξεχνούν ότι όπως και να τις  διαχειριστούν είναι δικός τους ο τρόπος και κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από ΄κείνες μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Είναι καλό στα δύσκολα να ζητάμε βοήθεια και να μην αντιμετωπίζουμε την αδυναμία φοβικά.

Είναι καλό στα δύσκολα να ζητάμε βοήθεια και να μην αντιμετωπίζουμε την αδυναμία φοβικά.

Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στα κοινά. Ποια ήταν η δική σας αίσθηση;

Η συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως και στην πολιτική γενικά, μπορεί να έχει αυξηθεί λόγω ποσόστωσης, όμως το ποσοστό παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Οι γυναίκες λόγω της φύσης τους και λόγω της θέσης τους στην οικογένεια και στην κοινωνία, είναι πολύ πιο φορτωμένες χρονικά από τους άνδρες, άρα μένει λιγότερος χρόνος για ν΄ ασχοληθούν με τα κοινά. Ο ένας  λόγος είναι αυτός ότι έχει λιγότερο χρόνο να δώσει, ο δεύτερος λόγος είναι ότι φοβάται να εκτεθεί στην πολιτική γιατί η πολιτική είναι ένας στίβος που ανακατεύει πολλά ηθικά θέματα και μια γυναίκα που έχει να παλέψει σε πολλά μέτωπα όπως είναι  μέσα στην  οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία, το αποφεύγει. Οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο ενεργές στην πολιτική και γενικά στην κοινωνία και να μην έχουν τίποτα δεδομένο. Δεν πρέπει να επαναπαύονται επειδή υπάρχουν νόμοι οι οποίοι αναφέρουν πως τα δύο φύλα είναι ίσα και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν συλλογιστεί κανείς με πόσο κόπο κατάφεραν  να φτάσουν οι γυναίκες σ΄ αυτό το επίπεδο, καταλαβαίνει κανείς πόση δύναμη κρύβουν μέσα τους και ότι είναι άξιες και ικανές για όλα.

Μια σύγχρονη γυναίκα πιστεύετε ότι μπορεί να συνδυάσει πολλούς ρόλους, όπως της συζύγου, της μητέρας και της επαγγελματία;

Ναι χωρίς δισταγμό πιστεύω ότι μπορεί! Πόσο εξουθενωτικός όμως είναι αυτός ο συνδυασμός τόσων σημαντικών ρόλων για την κάθε γυναίκα, κρατώντας δύσκολες ισορροπίες που συχνά διαταράσσονται;  Εγώ θα σταθώ στην υπερπροσπάθεια που καλείται να καταβάλει κάθε σύγχρονη γυναίκα για ν΄ ανταποκρίνεται τέλεια σε πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις. Στα συναισθήματα ενοχής που μπορεί να συνοδεύουν την καθημερινότητα της, εγκλωβισμένη στην εικόνα που έχει διαμορφώσει η κοινωνία μας σήμερα για τη super γυναίκα και στην προσπάθεια της ν΄ ανταποκριθεί. Η ανάγκη της κάθε γυναίκας να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ν΄ αναλαμβάνει ποικίλες ευθύνες, ν΄ ανταπεξέρχεται σ΄ αρκετές ετερόκλητες δραστηριότητες, διατηρώντας  τον έλεγχο, απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, που τις περισσότερες φορές την κάνει να ξεχνά να ζητήσει βοήθεια, στήριξη ή κατανόηση από τους άλλους και να δείχνει επιείκεια στον εαυτό της. Έτσι παρατηρούμε πολλές νέες κοπέλες πολύ συχνά να εγκλωβίζονται σ΄ ένα ρόλο, που θεωρούν σημαντικό και ν΄ αποκλείουν τους άλλους ως ασύμβατους. Για παράδειγμα υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται την μητρότητα, για να μην αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική τους ανέλιξη ή που επικεντρώνονται τόσο στη μητρότητα, ώστε αγνοούν τις κοινωνικές, επαγγελματικές ή και προσωπικές τους παραμέτρους.

Για παράδειγμα υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται την μητρότητα, για να μην αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική τους ανέλιξη ή που επικεντρώνονται τόσο στην μητρότητα, ώστε αγνοούν τις κοινωνικές, επαγγελματικές ή και προσωπικές τους παραμέτρους.

Περάσατε από μια εκλογική αναμέτρηση το 2019. Ποια γεύση σας άφησε;

Ήταν μια εμπειρία, ένα μάθημα, ένα ταξίδι. Οι αποσκευές μου ήταν η αγάπη μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι γνώσεις μου πάνω σ΄ αυτόν τον τομέα, η ελπίδα και η πίστη ότι μπορώ όλα αυτά να τα καταθέσω στον  τόπο μου για την ανάπτυξη  και την ευζωία των ανθρώπων του. Το απόλαυσα, μίλησα με ανθρώπους, μοιράστηκα τις αγωνίες τους, τους γνώρισα… Κάποιοι μ΄ απογοήτευσαν αλλά στο σύνολο οι άνθρωποι αυτοί, είναι ο λόγος που  έκανε το ταξίδι συναρπαστικό. Βίωσα την ανισότητα και την αδικία σε σχέση με τα στερεότυπα  που υπάρχουν ακόμη σχετικά μ΄ όσους ασχολούνται με τα κοινά ή εκθέτουν τον εαυτό τους σε τέτοιες αναμετρήσεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ακούστηκε η φωνή μου. Έχει φυτευτεί ο σπόρος της διαφορετικής προσέγγισης όσον αφορά την Τοπική Διακυβέρνηση και η κοινωνία ωριμάζει.

Αν σας γινόταν πρόταση θα θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική εκ νέου από κάποιο άλλο πόστο;

Η περιοχή μας έχει αρκετές και αρκετούς που έχουν την ικανότητα και τη θέληση να ασχοληθούν με την πολιτική. Δεν βρίσκω να υφίσταται κάποιο κενό στην εκπροσώπηση μας. Απεναντίας πολλές φορές έχω εκφραστεί και δημόσια για το πόσο περήφανη νιώθω που η περιοχή μας εκπροσωπείται τόσο δυναμικά σ΄  όλους τους πολιτικούς χώρους. Είμαι άνθρωπος των αρχών και των έργων. Μπορώ να υποστηρίξω ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να δώσω μια μάχη καιροσκοπικά, ούτε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να βρίσκεται σ΄ ένα αξίωμα, με το μυαλό μου στην επόμενη εκλογή. Ήθελα και θέλω να αφήνω ορατό και μετρήσιμο το αποτύπωμά μου σ΄ ότι κάνω. Έτσι  αυτό που θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα, αν και είναι νωρίς ακόμη, ότι αυτό που θέλω είναι να υπηρετήσω την κοινωνία της Φαρκαδόνας  με αξίες και κανόνες, όπου η διαφορετική άποψη θα γίνεται σεβαστή και ο διάλογος θα φέρνει τη λύση.

Μπορώ να υποστηρίξω ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να δώσω μια μάχη καιροσκοπικά, ούτε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να βρίσκεται σ΄ ένα αξίωμα, με το μυαλό μου στην επόμενη εκλογή.

Εποχή covid ζείτε στην Αθήνα και περάσατε και εσείς την δύσκολη περίοδο της καραντίνας. Πως το βιώσατε;

Σ΄ ένα πρακτικό καθημερινό επίπεδο προσπάθησα να διατηρήσω μια ρουτίνα στην καθημερινότητά μου που να μην απέχει πολύ απ΄ αυτό που έκανα πριν την πανδημία, με πολλή δουλειά και αρκετό διάβασμα, πράγματα που μου παρείχαν την αίσθηση της σταθερότητας και ότι η πραγματικότητα που ήξερα μέχρι πριν δεν καταρρέει. Χρειάστηκε να ενδυναμώσω την ψυχική μου ανθεκτικότητα, παρότι μπορώ να πω ότι με διακρίνουν δεξιότητες προσαρμογής. Ξαναέζησα τα συναισθήματα που είχα στην περιπέτειά μου με τον καρκίνο και δημιούργησα συνθήκες αντιστάθμισης στο άγχος και τον φόβο, όπως είναι η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες και  τα συναισθήματα από το πώς βιώνουμε την εμπειρία του περιορισμού και κάπως έτσι αποδυναμώνονταν η αίσθηση της αποξένωσης και της μοναξιάς. Αναμφίβολα ο καθένας αντιλαμβάνεται, βιώνει και διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις στρεσογόνες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω κορονοϊού. Όλοι μας όμως πρέπει να συντασσόμαστε στους κανόνες που επιβάλει η Ιατρική επιστήμη και η πολιτεία και να βλέπουμε με τα μάτια της αισιοδοξίας όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στα Τρίκαλα; Πως βλέπετε την πόλη μας  σήμερα;

Τα Τρίκαλα είναι σήμερα μία από τις λίγες  «ανθρώπινες» πόλεις στην Ελλάδα. Το περιβάλλον και η ήπια σύνδεση των κατοίκων της μαζί του, αποτελούν δύο πολύ σοβαρούς παράγοντες ευζωίας. Όταν βρίσκομαι στην πόλη μας συνδέομαι με τις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας και συγχρόνως αναγνωρίζω τα χαρακτηριστικά μιας «έξυπνης» και «σύγχρονης» πόλης. Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει την πόλη μοναδική και μαγική. Η πόλη είναι πολύ καθαρή και η εικόνα που έχω για τα Τρίκαλα είναι σαν βγαλμένη από παραμύθι, με το ποτάμι, τις γέφυρες, τα πεσμένα φύλλα. Είναι μια εικόνα χρωματιστή από τα πολλά λουλούδια που πράγματι κάνουν την πόλη εντυπωσιακή. Τα Τρίκαλα είναι η πόλη που θα ΄θελα να ζήσω!

Όταν βρίσκομαι στην πόλη μας συνδέομαι με τις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας και συγχρόνως αναγνωρίζω τα χαρακτηριστικά μιας «έξυπνης» και «σύγχρονης» πόλης. Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει την πόλη μοναδική και μαγική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *