Ίδρυση “ΔΙΕΚ” σε συνδυασμό με την δημιουργία του “ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ” στην περιοχή Φαρκαδόνας.
Όνειρο ή πραγματικότητα;;;;;;;
“Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι που το καταφέρνεις…”
Πριν μερικούς μήνες το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Ελασσόνας πήρε ομόφωνα την γενναία απόφαση να προχωρήσει στην ίδρυση ενός Δημόσιου Αγροτικού ΙΕΚ Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας.
Η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός τέτοιου ινστιτούτου βασίστηκε στο γεγονός ό,τι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κατά κόρον στην κτηνοτροφία και στις τυροκομικές μονάδες.
Φανταστείτε τώρα να είχαμε στο εγκαταλελειμενο κτίριο (υπό ανέγερση δημαρχείο) των Ταξιαρχων την έδρα ενός Δημόσιου ΙΕΚ Αγροτικής Ανάπτυξης και στο άλλο δημοτικό κτίριο στην πλατεία των Σερβωτων όπως και στο κτίριο της ΕΑΣ Τρικάλων (Ένωσης) στη Φαρκαδόνα ή στις αποθήκες στο Ζαρκο ή οπουδήποτε υπάρχει δημοτικό κτίριο που δεν χρησιμοποιείται κατά τόπους παραρτήματα. Τα παραπάνω δημοτικά ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται και σχεδόν έχουν ξεχαστεί…
Ένα Δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητες: “Τεχνικός Βιολογικής και Οικολογικής Γεωργίας” και “Τεχνικός Θερμοκηπιων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη” το οποίο θα ξεκινούσε από τον πρωτογενή τομέα με εργαστήρια τις ήδη υπάρχουσες θερμοκηπιακες καλλιέργειες που αφθονούν στην περιοχή. Όπως επίσης και τις ατελείωτες εκτάσεις των αγροτικών καλλιεργειών με δημητριακά, βαμβάκι, καλαμπόκι, μποστανοειδη, ντομάτες, οπωροκηπευτικα, λαχανικά, αμπέλια κ.α.
Ίσως και η ύπαρξη κάποιας ειδικότητας που σχετίζεται με την Μελισσοκομία θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού στον Δήμο μας αλλά και στις όμορες περιοχές ευημερει η μελισσοκομία.
Το αντικείμενο σπουδών του ΔΙΕΚ θα μπορούσε να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει ακόμη και την μεταποίηση μαζί με την τυποποίηση των προϊόντων της περιοχής.
Και να προχωρήσει και ακόμα παραπάνω προσφέροντας γνώσεις, πληροφορίες και τρόπους προώθησης των τοπικών προϊόντων.. Αυτό που λένε μάρκετινγκ ή κάτι τέτοιο…
Σε έναν αγροτικό Δήμο στην καρδιά του Θεσσαλικου κάμπου που η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στην γεωργοκτηνοτροφία η ίδρυση και η λειτουργία αυτού του ΔΙΕΚ κρίνεται απαραίτητη έως αναγκαία.
Όπως απαραίτητο δείχνει να είναι και ένα ΔΙΕΚ αντίστοιχο με αυτό της Ελασσόνας σχετικό με την Γαλακτοκομία και την Τυροκομία. Πιθανόν τότε να είχε νόημα και αξία η προσπάθεια ανταλλαγής του ακινήτου της ΕΑΣ Τρικάλων στη Φαρκαδόνα, με το χωράφι που ζητήθηκε από την ΕΑΣ στα Σερβωτα, για μια ενδεχόμενη μετεγκατασταση της μοναδικής Γαλακτοκομικης συνεταιριστικης επιχείρησης “ΤΡΙΚΚΗ”.
Ίσως ήρθε η στιγμή να μπει σε εφαρμογή (παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια) η δημιουργία του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ . Είναι μια πανεπιστημιακή μελέτη που υπάρχει στα “υπόγεια” του Δήμου Φαρκαδόνας εδώ και κάποια χρόνια, που αφορά την δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου στον ορεινό και ημιορεινό όγκο των Αντιχασιων και ξεκινάει από το πρώην Δήμο Παληοκάστρου, Αγριελια, Διασελο, Γριζανο και φτάνει μέχρι το Ζαρκο.
Ίσως πρέπει να γίνει επικαιροποίηση – τροποποίηση της μελέτης και αναπροσαρμογή στο κομμάτι που αφορά το οικονομοτεχνικο σκέλος, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο. Και ακριβώς πάνω στην τροποποίηση της μελέτης να γίνει και η διεύρυνση του κτηνοτροφικού πάρκου και μετατροπή του σε βιολογικό – οικολογικό αγροτοκτηνοτροφικο πάρκο.
Σε ένα βιολογικό πάρκο όπου θα δεσπόζουν οι ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ βιολογικές αγροτικές καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη τροφή για την βιολογική κτηνοτροφία όπου εφαρμόζοντας κατάλληλες πρακτικές να προάγεται η ευζωία των εκτρεφόμενων ζωικών πληθυσμών και να ενισχύεται η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένων από χημικές ουσίες.
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ Βιολογικές καλλιέργειες – μονάδες που θα έχουν την επιστημονική υποστήριξη των ΔΙΕΚ της περιοχής και που θα παράγουν, θα μεταποιουν, θα συσκευάζουν και θα προωθούν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα στην αγορά, έχοντας εξασφαλίσει την ονομασία προέλευσης όλων των προϊόντων τους είτε είναι αγροτικά (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, βαμβάκι, αμπέλια, ελιές, μελίσσια…) είτε κτηνοτροφικα (πρόβατα, αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, πουλερικά….) και φυσικά όλων των παραγώγων αυτών είτε είναι αγροτικά (αλεύρι, δημητριακά, κρασιά, μέλι…) ή κτηνοτροφικα (κρέατα, γαλακτοκομικά, τυριά, αυγά…)
Μπορεί κάποια στιγμή να ωριμάσει η ιδέα της ομαδικής και συνεταιριστικης καλλιέργειας, παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης στη μία αναλογική βάση ισονομιας και κατανομής εργασιών, εξόδων και εσόδων. Αλλά αυτό αργότερα….
Φυσικά και είναι δύσκολο κάτι τέτοιο όχι όμως αδύνατο. Φυσικά και είναι μεγάλο για να είναι αληθινό. Ας ξεκινήσει με μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μετά βλέπουμε…. Είναι απλό ξέρετε… Βούληση χρειάζεται τόλμη και διάλογος με τους άμεσα σχετιζόμενους….
Έτσι πρέπει να την φαντάζεστε την ανάπτυξη…..