Ένα Διονυσιακό έθιμο που η ιστορία του χάνεται εκατοντάδες χρόνια πίσω

Στο Ζάρκο Τρικάλων την παραμονή των Φώτων και ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, μικροί και μεγάλοι θα αναβιώσουν το «Μπουλούκι» ή το λεγόμενο και αλλιώς «Καβούκι».
Ένα Διονυσιακό έθιμο που η ιστορία του χάνεται εκατοντάδες χρόνια πίσω και κάθε χρόνο κεντρίζει τα βλέμματα όλης της Θεσσαλίας.
Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
Πέμπτη 05/01: Το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του «καβουκιού», με τους νέους που συμμετέχουν στο έθιμο να στήνουν από πολύ νωρίς γλέντι στο σπίτι του «καβουκά» και με τις εκδηλώσεις να συνεχίζονται το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Cafe & Grill Εξοχικό που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, όπου θα υπάρχει δημοτική ορχήστρα, άφθονο φαγητό και αλκοόλ.

Παρασκευή 06/01: Μετά το πέρας της πρωινής πανηγυρικής λειτουργίας, περίπου στις 10:30 πμ κάτοικοι και επισκέπτες θα παρακολουθήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού το πρώτο μέρος του εθίμου. Εκεί που ο «διάβολος», με τον «καβουκά», τον «γιατρό» και τα «αραπάδες» θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους.
Το αποκορύφωμα της διήμερης αυτής εορτής, θα είναι το απόγευμα της Παρασκευής. Λίγο πριν δύση ο ήλιος (17:00 μμ) πλήθος κόσμου θα μαζευτεί ξανά στην κεντρική πλατεία του χωριού ώστε να χορέψει υπό τους ήχους του κλαρίνου και να παρακολουθήσει το κάψιμο του «καβουκιού», που σηματοδοτεί για τους Ζαρκινούς και επίσημα την έναρξη του νέου έτους.

– Οι ΑΡΑΠΑΔΕΣ, βαμμένοι με μαύρο βερνίκι στο πρόσωπο και στο σώμα, φορούν μαύρα ρούχα, σκούφους, κουδούνια και φτερά από κότες, έχουν καμήλες(κατασκευή από ξύλα και λινάτσες) και αντιπροσωπεύουν τον στρατό των κατακτητών, για αυτό και αποστολή τους είναι να προκαλούν φόβο και θόρυβο.

Πηγή:thessaliatv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *